Sociale huur

Woonbedrijf ieder1 verhuurt woningen in de gemeenten Deventer en Zutphen. Woonkeus Stedendriehoek wijst de woningen toe. Dit doet ze voor alle woningbouwverenigingen in de Stedendriehoek Apeldoorn - Deventer - Zutphen. U schrijft zich als woningzoekende in bij deze organisatie. Het aanbod van woningen verschijnt op de website van Woonkeus Stedendriehoek. Heeft u belangstelling voor een woning? Dan reageert u via de website Woonkeus Stedendriehoek www.woonkeus-stedendriehoek.nl.

Veel gevraagd over Sociale huur

Wat is de maximale huurprijs van de huurwoningen waar ik op mag reageren?

Algemeen

Dat hangt van uw situatie af: met hoeveel personen u woont en wat u verdient. Op Woonkeus Stedendriehoek www.woonkeus-stedendriehoek.nl vindt u een tabel waarin staat op welke woningen u mag reageren.

Ik zoek een sociale huurwoning. Hoe vind ik deze?

Algemeen

Schrijft u zich dan in als woningzoekende op Woonkeus Stedendriehoek www.woonkeus-stedendriehoek.nl. Dagelijks verschijnt hier nieuw woningaanbod. Inschrijven kost eenmalig € 30.

Of u in aanmerking komt voor een sociale huurwoning hangt af van uw inkomen en de grootte van uw huishouden. Kijk hiervoor ook op Woonkeus Stedendriehoek.

Hoe schrijf ik me in bij Woonkeus Stedendriehoek?

Algemeen

U kunt zich digitaal inschrijven op de website van Woonkeus Stedendriehoek www.woonkeus-stedendriehoek.nl. Op het inschrijfformulier kiest u voor een eenmalige machtiging. Of u betaalt via iDeal.

Is de woning helemaal klaar als ik erin kom?

Algemeen

Woonbedrijf ieder1 streeft ernaar de woning helemaal klaar op te leveren. Wij maken dan ook altijd een opleverrapport van de woning.

Ik heb iets overgenomen van de vorige huurder, maar het is weg. Wat nu?

Algemeen

Neem contact op met de vorige huurder. U heeft met hem of haar een overnameverklaring getekend waarin staat welke zaken achterblijven.

Hoe wordt een woning toegewezen?

Algemeen

Dat gebeurt op drie manieren:

  • Op basis van inschrijfduur: de kandidaat met de langste inschrijftijd krijgt de woning aangeboden. De meeste sociale huurwoningen worden op deze manier toegewezen.
  • Via loting: iedereen die op een woning reageert heeft evenveel kans. Als u nog weinig inschrijftijd heeft, dan kunt u het beste reageren op een lotingwoning. Let op: Als u de woning krijgt toegewezen, moet u de woning accepteren. Doet u dat niet, dan mag u de volgende drie maanden niet reageren op huurwoningen via Woonkeus Stedendriehoek www.woonkeus-stedendriehoek.nl.
  • Op basis van urgentie: een kandidaat met een urgentieverklaring krijgt de woning aangeboden.

Wanneer krijg ik de sleutels van mijn nieuwe huurwoning?

Algemeen

Als de acceptatiepapieren in orde zijn en u toestemming heeft om de woning te huren, maken wij een afspraak met u voor het tekenen van de huurovereenkomst en het overhandigen van de sleutels.

Ik wil een afspraak maken voor het bezichtigen van een aangeboden woning, maar ik krijg geen contact. Wat nu?

Algemeen

Dat is vervelend voor u. Neem zo snel mogelijk contact op met woonbedrijf ieder1, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Hoe vaak mag ik een woning weigeren?

Algemeen

U mag een woning altijd weigeren, behalve als u urgentie heeft, of als het om een lotingwoning gaat.
Let er wel op dat u de woning voor de uiterste reactiedatum weigert via 'Mijn Woonkeus.'

Bij urgentie en bij een lotingwoning mag u passende woningen niet weigeren. Als u dat wel doet, kunt u drie maanden niet reageren op huurwoningen van Woonkeus Stedendriehoek.

Ik heb een woning aangeboden gekregen. Hoeveel tijd heb ik om te beslissen of ik de woning accepteer?

Algemeen

U heeft drie werkdagen de tijd om te beslissen of u de woning wel of niet accepteert. U maakt zelf een afspraak met de huidige huurder om de woning te bezichtigen.
Staat de woning al leeg? Dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen om een afspraak te maken om de woning te kunnen bezichtigen.
Heeft u een bezichtiging met meerderen? Dan heeft u 24 uur bedenktijd.

Bent u actief aan het reageren op woningen van woonbedrijf ieder1?

Algemeen

Als u actief aan het reageren bent op woningen van woonbedrijf ieder1 is het belangrijk dat u de gevraagde gegevens tijdig kunt aanleveren. Als wij de acceptatieformulieren niet tijdig ontvangen, zijn wij genoodzaakt door te gaan naar de volgende kandidaat. Voor het toewijzen van een woning hebben wij van u nodig:

  • Een kopie geldig legitimatiebewijs
  • Een door uw huidige verhuurder ingevulde verhuurdersverklaring
  • Een inkomensverklaring 2022/2023 (VGI) of de definitieve aanslag 2022/2023 van de Belastingdienst
  • Laatste loonstrook/uitkeringsspecificatie
  • BRP Basisregistratie Personen (voormalig uittreksel GBA) met historisch woonverleden niet ouder dan 6 maanden. Voor het aanvragen van dit uittreksel brengt de gemeente kosten in rekening.

Mag ik twee keer ingeschreven staan als woningzoekende?

Algemeen

Nee, dat kan niet. Het is wel mogelijk dat u én uw medebewoner(s) ingeschreven staan als woningzoekende.

Ik heb een woning voorlopig aangeboden gekregen. Wat nu?

Algemeen

U maakt een afspraak om de woning te bezichtigen. In de e-mail die u hierover hebt gekregen staat hoe u dat doet. U krijgt ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Dan kijken we eerst of de woning bij u past. Hierna besluit u of u de woning wilt huren.
Zo ja, dan controleren wij de acceptatieformulieren en kan er een kennismakingsgesprek worden gepland. Als na de kennismaking alles in orde is krijgt u een uitnodiging voor de ondertekening van de huurovereenkomst en krijgt u de sleutels van uw nieuwe woning.
Zo nee, dan geeft u via Woonkeus Stedendriehoek www.woonkeus-stedendriehoek.nl aan dat u de woning weigert.

Hoe weet ik of ik een woning aangeboden krijg?

Algemeen

Als u de eerste kandidaat bent voor een woning, dan krijgt u een (voorlopige) aanbiedingsbrief per e-mail.
Bent u niet de eerste kandidaat, maar staat de woning leeg en hoort u bij de eerste vijf? Dan kunt u een uitnodiging krijgen voor een bezichtiging met meerdere kandidaten.
Als u inlogt op Woonkeus Stedendriehoek www.woonkeus-stedendriehoek.nl ziet u op welke positie u geëindigd bent.

Waarom kan ik niet op elke woning reageren?

Algemeen

De huurprijs van een woning moet passen bij uw inkomen en de samenstelling van uw huishouden. woonbedrijf ieder1 is verplicht om woningen 'passend' toe te wijzen.
Wilt u weten welke woningen passen bij uw situatie? Log dan in op Woonkeus Stedendriehoek www.woonkeus-stedendriehoek.nl en klik op de button ‘passend aanbod’.

Wat is een inkomensverklaring en hoe vraag ik deze aan?

Algemeen

Een inkomensverklaring (VGI) is een officiële verklaring van de Belastingdienst waarop uw inkomen over een bepaald jaar staat. Deze verklaring geeft u ons als u in aanmerking komt voor een woning. De inkomensverklaring is verplicht.
Zorg ervoor dat u de inkomensverklaring van uzelf en van eventueel een medebewoner heeft voordat u reageert op een woning.

Aanvragen kan op twee manieren: u downloadt het formulier via Mijn Belastingdienst. Of u belt met de Belastingtelefoon en vraagt daar het formulier aan via 0800-0543.

Ik heb een woning aangeboden gekregen. Wanneer kan ik de woning bezichtigen?

Algemeen

U neemt zelf zo snel mogelijk contact op met de huidige huurder en maakt een afspraak voor een bezichtiging. Het telefoonnummer van de huurder staat in de e-mail over de aangeboden woning. U moet binnen drie werkdagen aan woonbedrijf ieder1 laten weten of u de woning wel of niet accepteert.
Als de woning al leeg staat neemt u contact op met woonbedrijf ieder1. U maakt een afspraak om samen met ons de woning te bezichtigen.

Wat is een bezichtiging met meerderen?

Algemeen

Bij een bezichtiging met meerderen, bezichtigt u een woning samen met andere kandidaten. Dat gebeurt als de woning leeg staat en klaar is voor verhuur.
Als de eerste kandidaat de woning wil, controleren wij de acceptatieformulieren. Als die in orde zijn, krijgt de eerste kandidaat de woning.
Als de eerste kandidaat de woning niet wil, mag de tweede kandidaat de woning accepteren.
Zegt de tweede kandidaat ‘nee’ tegen de woning, dan mag nummer drie aangeven of hij/zij de woning wil en zo verder.

Zorg ervoor dat u alle gevraagde acceptatieformulieren meeneemt naar de bezichtiging. De acceptatieformulieren bestaan uit:

  • Een kopie geldig legitimatiebewijs
  • Een door uw huidige verhuurder ingevulde verhuurdersverklaring
  • Een inkomensverklaring 2022/2023 (VGI) of de definitieve aanslag 2022/2023 van de Belastingdienst
  • Laatste loonstrook/uitkeringsspecificatie
  • BRP Basisregistratie Personen (voormalig uittreksel GBA) met historisch woonverleden niet ouder dan 6 maanden. Voor het aanvragen van dit uittreksel brengt de gemeente kosten in rekening.
 

Hoe kan ik reageren op een woning op de website van Woonkeus Stedendriehoek?

Algemeen

Op Woonkeus Stedendriehoek kunt u reageren op een gepubliceerde woning via de knop ‘reageren’ onder de gewenste woningadvertentie. Bij elke advertentie staat aangegeven tot wanneer u kunt reageren. Op werkdagen worden nieuwe woningen gepubliceerd. U kunt maximaal drie lopende reacties tegelijkertijd hebben op woningen die via inschrijfduur en/of loting worden verdeeld. Als u inlogt op Woonkeus Stedendriehoek www.woonkeus-stedendriehoek.nl kunt u zien op welke positie u bent geëindigd.

Wat is een jongerenwoning?

Algemeen

Een jongerenwoning is bedoeld voor jongeren van 18 tot en met 22 jaar. Het gaat hier om een zelfstandige woonruimte, waarbij je een keuken, toilet en badkamer voor eigen gebruikt hebt. De huurprijs van een jongerenwoning is maximaal € 454,47. Er wordt hier altijd een tijdelijk huurcontract van maximaal 5 jaar afgesloten. 

Wat is een 55+ woning?

Algemeen

Een 55+ woning is bedoeld voor mensen met een leeftijd van 55 jaar en ouder. Deze woningen zijn gelijkvloers en hebben de voorzieningen op dezelfde verdieping. Zit de woning in een appartmentencomplex? Dan is er een lift aanwezig.

Hoe kom ik in aanmerking voor een jongerenwoning?

Algemeen

U kunt met uw inschrijving reageren op een jongerenwoning als u tussen de 18 en 23 jaar bent. U moet voldoen aan de reguliere inkomenseisen. Als u de woning toegewezen krijgt blijft uw inschrijving bestaan. Zo blijft u inschrijftijd opbouwen.

Wat is het project Kleiner Wonen?

Algemeen

De regio Woonkeus Stedendriehoek wil de doorstroming in Zutphen bevorderen. Dit doen wij onder andere door woningzoekenden van 55 jaar en ouder voorrang te geven op  (senioren)woningen. Dit heet de voorrang ‘Kleiner wonen’.

Wat levert het u op?

-       U krijgt voorrang op een kleinere huurwoning in Zutphen of Warnsveld, en

-       Maximaal €100 korting op uw huurprijs als deze hoger is dan nu.

 

Voorwaarden:

-       U huurt een woning van Woonbedrijf ieder1 in Zupthen

-       U of uw partner is 55 jaar en ouder en er zijn geen meeverhuizende kinderen

-       U laat bij verhuizing een eengezinswoning leeg achter met minimaal (van oorsprong) 3 slaapkamers

-       U staat ingeschreven als woningzoekende bij Woonkeus Stedendriehoek

 

Wilt u hiervoor in aanmerking komen? Dan kunt u zich melden bij uw wijkteam. Wij beoordelen uw verzoek, en zette de voorrang in uw inschrijving bij Woonkeus Stedendriehoek. Ook is het mogelijk dat een medewerker (verhuiscoach) bij u thuiskomt om uw wensen te bespreken of om u te helpen als u tegen verhuizen opziet. U kunt dan zelf naar een passende woning zoeken via de aanbodpagina op de website. In de advertentie staat vermeld of een woning voorrang “Kleiner wonen” heeft.